Mi az a hyperkoleszterinémia (magas koleszterinszint)?

A magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterineken belül még számos altípus létezik, de klinikai szempontból leginkább az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Ezek, ugyanis egymással ellentétesen viselkednek. Míg az LDL-koleszterin segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik, addig a HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg, összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket.  Hyperkoleszterinémiában az LDL-koleszterin, valamint az összkoleszterin szint is magas.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A magas koleszterinszint önmagában sokáig tünetmentes marad. Okozhat bőrelváltozást, azonban a legfontosabb, hogy súlyosan károsítja az ereket, érelmeszesedést okoz. A verőerek falában lerakódó koleszterin beszűkíti az erek lumenét, így hajlamosít stroke, szívinfarktus, claudicatio, végtagi érszűkület, és angina kialakulására.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A hyperkoleszterinémia laborvizsgálat során derül ki, és diagnosztizálható.

Hogyan kezelhető a betegség?

Minden esetben ha magas koleszterinszintet diagnosztizálnak egy betegnél, az első legfontosabb dolog az életmód, főleg az étrend megváltoztatása. Ez bizonyos esetekben önmagában is elég lehet a magas vérkoleszterin értékek visszaszorításához. Azonban legtöbb esetben gyógyszeres kezelés indokolt.