Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely megemelkedett vércukorszintet eredményez. Több típusa ismert, ezek közül a leggyakoribb az 1-es illetve a 2-es típus. Az 1-es típusú cukorbetegséget veleszületett cukorbetegségként is emlegetik, ugyanis általában fiatal korban kezdődik, és a cukor-anyagcserét befolyásoló egyik fő hormon, az inzulin hiánya okozza. Az inzulin termelés csökkenését autoimmun folyamat idézi elő. A 2-es típus felnőtt korban, általában elhízott, keveset mozgó személyeknél lép fel, melynek oka az inzulin rezisztencia kialakulása, vagyis érzéketlenné válnak a hormon iránt.  Inzulin hatás hiányában a sejtjeink a vérből nem képesek felvenni a cukrot, így éheznek. A megemelkedett vércukorszint pedig káros hatással van a szövetekre.

Mi okozza a betegséget?

Az 1-es típusú diabéteszt az inzulin hormon folyamatosan csökkenő termelése, végül teljes hiánya okozza. Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik. Ez a hormon segít sejtjeinknek felvenni a vérből a cukrot, így táplálékot szolgáltatva a sejteknek. Hiányában a sejtjeink éheznek, a vércukorszintünk pedig megemelkedik. Az 1-es típusú diabéteszben a szervezet (immunrendszer) saját maga elkezdi pusztítani ezeket a béta-sejteket, melynek során csökken, majd megszűnik az inzulin termelés. Ezt a folyamatot autoimmun folyamatnak nevezzük.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A cukorbetegség klasszikus tünetei a megemelkedett folyadékfogyasztás, állandó szomjúság érzet, sok vizelet ürítés, és hatalmas étvágy. Gyakran előforduló tünetek súlyosan emelkedett vércukorérték mellett az acetonszagú lehelet, hányinger, rossz közérzet, szédülés, ájulás. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő egyének gyakran soványak, fogékonyak betegségekre, gyakran megbetegednek.

Sajnos kezeletlen esetekben a megemelkedett vércukorszint szövetkárosító hatással bír, így számtalan szövődmény kialakulását eredményezi. Érintheti a szemet, a veséket, a perifériás idegrendszert. Fokozott érelmeszesedést okoz, növeli a stroke és az infarktus hajlamot. Az 1-es típusú cukorbetegség rettegett szövődménye a ketoacidózis, illetve az ekkor fellépő akár kómáig fokozódó rosszullétes epizód. A legtöbb beteg halálát ez a szövődmény okozza, mely azonban kivédhető, ha a beteg mindig tart magánál gyors hatású inzulint.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A diabétesz kezelésének 3 alappillére van. Az első a diéta, és testmozgás, második lépcsőnek alkalmazhatunk szájon át szedhető antidiabetikus gyógyszereket, harmadjára nem marad más, mint kívülről pótolni az inzulin hormont. Az 1-es típus esetében sajnos mindenképpen szükség van inzulinra, ugyanis a szervezet ezt nem képes termelni. A 2-es típusú diabetesznél a legfontosabb talán a megfelelő diéta, és testmozgás, ezek mellett segítségünkre vannak az orális antidiabetikumok. Inzulin csak legvégső esetben választandó. Klinikánkon az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének forradalmian új módjában, az immunterápiában van lehetősége a betegeknek részt venni. Mely terápia magát az inzulint termelő sejteket pusztító autoimmun folyamatot szünteti meg, helyreállítva az inzulin termelést.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

  • 12-29 életév közötti férfiak és nők jelentkezhetnek
  • 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált beteg
  • Stabil inzulin kezelést kap a beteg

Vizsgálat részletei:

  • Rendelőink: Budapest
  • Vizsgálat ideje: kb. 26 hónap
  • Megjelenések száma: 3 alkalom (készítmény beadása injekció formájában)