Mi az a migrén?

A migrén a fejfájások egy speciális változata. Általában féloldali, nagyon erős fejfájással jár, melyet sok esetben látászavar, hallucináció, migrénaura vezet be. Relatív gyakori betegség, a népesség több mint 10%-a szenved tőle. A betegség pontos oka nem ismert, de feltételezik, hogy az agyat ellátó kisebb erek hirtelen kitágulása, illetve e mellett egy agyi működészavar állhat a fejfájás hátterében.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A migrénes fejfájás kialakulását általában a beteg előre megérzi. Kiválthatják a rohamot szagok, fényhatások, időjárási viszonyok, bizonyos ételek, italok (alkohol). Alapvetően két típusa van a migrénnek. Az aurával együtt járó, és az aura nélküli forma. Az aura nélküli migrén bevezető tünet nélkül érkezik, és jelentősebb egészségügyi következménye nincsen. Az aurával járó migrént legtöbbször vizuális hallucinációk, látásélesség romlás, szag, vagy hang hallucinációk előzik meg, és sajnos stroke rizikófaktor, ezért fokozott egészségügyi veszélyt jelent. A migrénes fejfájás típusosan féloldali, nagyon erős fejfájás. Hangok, szagok, és erős fény egyértelműen ront rajta. A beteg munkáját általában nem tudja folytatni, általában le kell pihenjen egy csendes sötét helyre, ami sokszor javít az állapoton. Gyógyszer nélkül a fejfájás általában napokig is eltarthat. Együtt járhat hányingerrel, rossz közérzettel is. A rohamot követően pedig több napos fáradtság izomfájdalom jellemző.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A betegség klinikai tünetek alapján diagnosztizálható. A betegnek érdemes fejfájás naplót vezetnie, illetve azonosítani az esetleges kiváltó tényezőket.

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrénes fejfájás sajnos non-szteroid fájdalomcsillapítókra rosszul reagál. Kombinált készítmények esetleg hatásosak lehetnek, ezekben a készítményekben koffeinnel, érszűkítő szerekkel kombinálják a fájdalomcsillapítókat. Speciális antimigrén szerek alkalmazása gyorsan enyhítheti a fájdalmat. Leggyakrabban alkalmazott ilyen szerek a triptánok, melyeket tabletta, vagy orrspray formában alkalmaznak. A rohamok sűrűségétől függően megelőző kezelés indítható, mely általában béta-blokkoló, kalcium-csatorna gátló, vagy antidepresszáns szerek lehetnek.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

Vizsgálat részletei: