Mi az Atópiás Dermatitis? 

Az Atópiás Dermatitis, vagy Atópiás ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség, mely kiterjedt bőrszárazsággal, viszketéssel, kiütéssel jár. Gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiknek egyéb atópiás társbetegsége is van, mint például asthma, szénanátha vagy étel allergia. A betegség általában családban öröklődik, általában magas IgE szinttel jár, és sokszor már kisgyermek korban jelentkezik. 

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A klinikai tünetek széles skálán mozognak, polimorfizmus jellemzi. Általánosságban jellemző a tünetek hullámzó megjelenése. Éppen ezért a betegség lefolyása kiszámíthatatlan. Az akut szakaszban a bőr pirosas, apró piros kiütések (vezikulák) jelentkeznek. Legtöbbször az orcán, karok hajlító felén, vagy feszítő oldalán (kisgyermek korban), kézfejen, törzsön alakulnak ki, de a kiütés helye nagyban függ az Atópiás Dermatitisz típusától. A betegség jelentkezhet újszülött korban, kisgyermek korban, vagy akár felnőtt korban is. A felnőtt kori típusra a kézfejen, könyökhajlatban, törzsön, valamint a mellbimbó körül megjelenő kiütés. A betegség krónikus szakaszában a bőrpír eltűnik, a kiütések azonban megmaradnak, kisebesedhetnek. Nagy fokú viszketés jellemzi az érintett területeket, ahol a vakarás következtében apró felületi hámhiány alakulhat ki. A betegség komplikációjaként fertőződhet a száraz kirepedezett bőr, mely így elveszíti ellenálló képességét. Kialakulhat így herpesz fertőzés, vagy akár ótvar, gombás fertőzés is.

Hogyan állítható fel diagnózis?

Általában a klinikai tünetek alapján diagnosztizálható a betegség. A diagnózis felállításához klinikai skálákat alkalmazunk, ilyen skála a Hanifin és Rajka skála. A skála alapján kimondható a diagnózis, ha 4 tünetből legalább 3 fennáll. A kritérium tünetek a következők:

  • Viszketés
  • Krónikus vagy recidiváló bőrtünetek
  • Bőrtünetek jellegzetes lokalizációja
  • Atópiás anamnézis a családban

Ezen „major” kritériumok mellett számos minor kritérium is szerepel. IgE-típusú túlérzékenység, fehér dermografizmus, pozitív bőrpróbák, szájszárazság, stb.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Az atópiás dermatitis kezelése hosszantartó, nehéz feladat. Jelenleg nincs 100%-os, élethosszig tartó megoldás, a terápia tüneti kezelésre fókuszál (bőr hidratálása, az ekzema kezelése és viszketés csökkentése). A kezelés leglényegesebb elemei az adjuváns bázisterápia, a recidívák megelőzése céljából következetes, naponta végzett bőrápolásra a tünetmentes periódusokban is szükség van. Bőrtünetek kifejlődése esetén a súlyosság mértékétől függően gyulladás elleni vagy immunmoduláló kezelés alkalmazása szükséges. Fontos további feladat a kiváltó, (triggerelő) faktorok azonosítása és elkerülése. Nagykiterjedésű, akut fellángolás esetén a beteg intézeti kezelése indokolt. Krónikusan fennálló ill. gyakran recidiváló eseteknél rehabilitációs kezelés folytatása indokolt. Szisztémás kortikoszteroid kezelés alkalmazása általában ellenjavallt, mivel a gyógyszer elhagyása után a tünetek a kiindulási állapotnál intenzívebben jelentkeznek. Terápiás lehetőségek: a./ Bőrápoló bázisterápia b./ Gyulladásgátló kezelés d./ Fény, kombinált fénykezelés A fényterápia sok betegnél jó hatású (napozás, keskeny hullámsávú UVB, 14 éves kor felett súlyos esetekben PUVA, UV A1 fototerápia, UV A1 és 3% NaCl fürdő Szinkron balneo-fototerápia). e./ Antibiotikus, antivirális, kezelés f./ Szisztémás immunmoduláló kezelés Nagyon súlyos, terápia rezisztens formában. Klinikánkon van lehetőség egy olyan új innovatív gyógyszer (biológiai terápia) vizsgálatában részt venni, mely segítheti a betegség remisszióba (tünetmentes stádiumba) kerülését. 

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

  • 18 év felett
  • Jelenleg is aktív tünetek
  • Korábbi kezelés nem hozta a várt javulást

Vizsgálat részletei:

  • Rendelőink: Budapest, Zalaegerszeg
  • Vizsgálat ideje: 6-24 hónap (vizsgálat típusától függően)
  • Megjelenések száma: 2 hetente, havonta