A pszichiátria az orvostudomány azon ága, amely a központi idegrendszer magasabb rendű működéseinek betegségeivel ill. zavaraival foglalkozik. A pszichiáter szakorvos a mentális betegségek diagnózisát az egyén gondolkodásbeli, érzelmi, és viselkedésbeli jellegzetességei alapján állítja fel. Szükség esetén a szervi okok feltárásához vagy kizárásához további társterületeket is bevonhat (neurológia, belgyógyászat) a folyamatba, illetve képalkotó vizsgálatokat is elrendelhet. A pszichiáterek a diagnózisalkotás folyamatában nemzetközileg jóváhagyott diagnosztikus kategóriákba (például depresszió, skizofrénia, deluzív zavarok, affektív zavarok stb.) sorolják a mentális betegséggel küzdő egyéneket. A mentális betegségek gyógyításában több pszichiátriai terápiás módszer is ismert. Ide tartoznak a gyógyszeres kezelések és a pszichoterápia összes fajtája. Pszichiáter szakorvos foglalkozik továbbá a szenvedélybetegekkel (addiktológus), illetve a szellemileg hanyatló idősekkel is (gerontológus).

Orvosaink

Dr. Szabó Gyöngyi

Rendelési idő: Hétfő 12:00-18:00, Csütörtök 9:00-14:00, Péntek 9:00-14:00

Szakterület: Neurológia, pszichiátria

Rendelő: Budapest

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomáztam 1987-ben.

Az egyetem neurológiai klinikáján 1993-ban tettem szakvizsgát neurológiából, ahol a klinikai munka mellett, a tudományos és oktatói munkában is részt vettem.

1999-ben az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézetben pszichiátriaiából szereztem szakvizsgát, ahol 1996-2000 között folytattam gyógyító munkát.

Érdeklódési területem a neuropszichiátriai kórképek lettek elsősorban. Főorvosként az ideggyógyászati szakrendelési munka mellett több mint 20 éve magánklinikákon is mindkét területen aktívan részt veszek. Tovább a teljes bemutatkozásra >>