Mi az a pitvar fibrilláció?

A pitvar fibrilláció a tartós szívritmuszavarok egyik fajtája, mely viszonylag gyakori a népesség körében. Főleg az idősebb embereket érinti, és nem ritmusos/szabályos szívműködéssel jár. A szív pumpafunkciója károsodik ezáltal, valamint veszélyes szövődmények kialakulását segíti elő.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A PF lehet tünetet okozó, vagy tünetmentes is. Amennyiben tünetet okoz, akkor leggyakrabban heves szívdobogásérzés, levertség, szédülés, légszomj jelentkezhet. Tünetmentes esetben néma maradhat sokáig, majd sajnos gyakran az első tünet a szövődményként kialakuló iszkémiás stroke. Időbeli lefolyását tekintve 5 formát különítünk el.

  1. I. elsőként felismert PF, nem ismert mióta áll fennt.
  2. II. paroxizmális: maximum 1 héten de általában 48 órán belül spontán megszűnik.
  3. III. perzisztáló: 1 éven belül spontán megszűnik
  4. IV. 1 éven túl perzisztáló
  5. V. permanens, meg nem szűnő

Ez a felosztás terápia szempontjából nagyon fontos.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A PF már a pulzus tapintásakor, hallgatózáskor feltűnhet a vizsgáló orvosnak. A diagnózis ezt követően EKG vizsgálattal állítható fel. Ezután kardiológiai, és belgyógyászati vizsgálat szükséges, a lehetséges kialakító okok feltárására. Szívultrahang vizsgálat elvégzése szintén elengedhetetlen, bizonyos esetben (trombus keresése) nyelőcsövön keresztüli szívultrahang vizsgálat is indokolt.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A kezelés 3 fő feladata: I. a tromboembólia megelőzése, II. a szabályos szívműködés visszaállítása, III. amennyiben nem lehetséges visszaállítani a ritmust, a megfelelő szív pumpafunkció fenntartása. A tromboembólia megelőzése, és a szívműködés helyreállítása elsősorban gyógyszeresen történik. Amennyiben a szívműködést gyógyszerrel nem lehet helyreállítani, elektromos kardioverzió kísérelhető meg.