Hogyan kell elképzelni egy klinikai vizsgálati kutatást?

A klinikai kutatások sokban segítenek eldönteni egy új terápiáról, hogy biztonságos és hatásos-e. Ezt a kutatásban résztvevők segítik elő. A kutatást tervező orvosok és kutatók által összeállított kutatási terv (lásd: protokoll) alapján a résztvevők a kutatásnak megfelelő felkészítésben vesznek részt, legyen az valamilyen gyógyszeres vagy eszközös terápia, esetleg egyszerű beavatkozás. A kutatás fókuszában lévő terápia eredményességét egy már létező terápiához, placebo kezeléshez vagy nem kezelt betegek eredményeihez viszonyítják. A kutatás jellege nagyban meghatározza annak lefolyását, így részvétel tervezése esetén az adott kutatásról részletes tájékoztatást kap. Minden kutatás csak az állami szervek és etikai bizottság jóváhagyásával indulhat el, ezzel biztosítva a résztvevők maximális védettségét és biztonságát.

Milyen hosszú egy klinikai kutatás?

A kutatás hossza nagyon különböző lehet az adott terápiától függően. A kutatás idővonalát együtt határozzák meg a résztvevő tudósok, orvosok és statisztikai szakemberek. Egy adott kutatás tervezett hosszáról tájékoztatják, mielőtt a kutatásban való részvétel mellett döntene.

Milyen költségek merülhetnek fel a klinikai kutatással kapcsolatosan?

Egy adott kutatásban való részvétel mindenképpen ingyenes, sőt sokszor valamiféle ellenjuttatásban részesül a résztvevő a fáradozásaiért és feláldozott idejéért. Ez függ az adott kutatástól és mindenképpen tájékoztatják a részt venni kivánókat a pontos részletekről.

Ha bármiért meggondolnám magam, kiléphetek a klinikai kutatásból?

Igen. A kutatás befejezése nem kötelezettség, és bármikor, bármilyen ok miatt, indoklás nélkül ki lehet lépni belőle. Természetesen, mindent megteszünk, hogy önnek a lehető legegyszerűbb legyen a részvétel, de megértjük, hogy elképzelhető olyan eset, mikor nem lehetséges, hogy végig részt vegyen benne.

Mi történik a klinikai kutatás végeztével?

Amint vége egy kutatásnak a vizsgálati csapat bármilyen kérdésére készséggel válaszol, vagy visszajelzést meghallgat a kutatás egészével kapcsolatosan. Ezután a résztvevőket a gyakorlatnak megfelelően a kezelő- vagy háziorvosukhoz irányítjuk a további orvosi ellátásukkal kapcsolatosan.

Beszélhetek a klinikai kutatásról másoknak?

Magától értetődő, hogy egy klinikai kutatásban való részvétel esetén fontos része az élmény feldolgozásának, az erről való beszélgetés. Ennek megfelelően a részvételről való diskurzus megengedett a családdal, barátokkal vagy kezelőorvosával. Ezen felül a csapatunk orvosai, kutatói és koordinátorai is támogatólag állnak rendelkezésére és készséggel válaszolják meg kérdéseit.

Mi a helyzet a háziorvosommal? Részt fog venni a kutatás lebonyolításában? Beszélhetek neki erről?

Természetesen bármikor megoszthatja a kutatással kapcsolatos történéseket, eredményeket a házi- vagy kezelőorvosával. Kifejezetten bátorítjuk is a résztvevőinket, hogy nyugodtan beszélgessenek a vizsgálatról egy bizalmas kapcsolatban lévő orvosukkal, aki a kutatás elején egy plusz támpont lehet a felmerülő kérdésekkel vagy aggályokkal kapcsolatosan. A szokott ellátását, orvosi konzultációt nem befolyásolja a klinikai kutatásban való részvétel. Ön vagy orvosa bármilyen kérdését, észrevételét csapatunk készséggel fogadja. A közös munka elősegíti, hogy Ön az egészségének legmegfelelőbb kezelésben részesüljön.

Az egyéb fennálló betegségeim ellátása befolyásolja a klinikai kutatást?

A kutatásban való részvétel nem befolyásolja az általános ellátását. A kutatás alatt is folytatható az azt nem befolyásoló ellátás és a kutatás szempontjából nem kifejezetten releváns egészségügyi problémák kapcsán nyugodtan felkeresheti kezelőorvosát. A kutatás pontos paramétereiról és hatásairól tájékoztatjuk kezelőorvosát. A kutatás végeztével ellátása zavartalanul folytatódik.

Milyen szabályok és korlátozások alatt áll egy klinikai kutatás?

Minden klinikai kutatás csak kormányzati szervek ellenőrzése alatt futhat, hogy ellenőrizve legyen a résztvevők biztonsága és jólléte. Egy kutatás csak az EMA, az FDA és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével és az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága jóváhagyásával indulhat meg. Ezen szervezetek fő célja a kutatásban résztvevők jogainak, méltóságának és egészségének megőrzése.