Mi az a Hidradenitis supparativa (verejtékmirigy gyulladás)?

A hidradenitis suppurativa egy krónikus autoimmun gyulladásos megbetegedés, mely az apokrin mirigyeket (izzadtság mirigyek) érinti. A betegséget visszatérő, vagy állandóan fennálló, folyamatosan rosszabbodó nodulusok, fekélyek jellemzik, leggyakrabban a hónalj, az ágyék, illetve a mellkas alatti régiókban. Általában pubertás korban kezdődik a betegség, és a nők gyakrabban érintettek mint a férfiak.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A hidradenitis suppurativa gyakran időszakonként fellángoló tünetekkel jár. Jellemző a hónaljban, mell alatt/ mellkason, ágyéki tájékon megjelenő fájdalmas csomók. Az érintett területek viszketnek, fájnak, esetleg égető érzéssel társul. A betegség számos esetben progresszív, tehát az idő előrehaladtával folyamatosan súlyosbodik. A fájdalmas csomók kifekélyesedhetnek, mely vérzést, felülfertőződés esetén sebszivárgást, és kellemetlen szagot áraszthatnak.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A diagnózis felállításához három tünet megléte szükséges:

 • A léziók karaktere, megjelenése típusos a betegségre
 • A csomók megjelenési helyei megfelelnek a hidradenitises csomók megjelenési helyeinek.
 • A rekurráló, vagy folyamatosan rosszabbodó léziók.

Ezeken felül a sebtenyésztés általában negatív, így kimutatva, hogy nem baktérium okozza a betegséget. Fontos lehet meghatározni a hidradenitis súlyosságát, mivel ez alapján választunk kezelést. A súlyosság megítélésére a Hurley-skálát alkalmazzuk, mely skála három stádiumot különít el. Az elkülönítés klinikai tüneteken, illetve ultrahang vizsgálaton alapul.

 1. I. Szolid, vagy multiplex izolált léziók/ tályogok, szövődmény nélkül.
 2. II. Rekurráló multiplex súlyos fekélyek, enyhe szövődményekkel.
 3. III. Diffúzan gyulladt súlyos tályogok, felülfertőződéssel, sipolyok kialakulásával.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A hidradenitis suppurativa kezelése a lehetséges kiváltó okok megszüntetésével kezdődik. Azt tanácsoljuk a betegeknek, hogy igyekezzenek súlyfeleslegüktől megszabadulni, elhagyni a dohányzást, a szoros ruhákat váltsák le. Ezután helyi kezelést alkalmazunk, mely általában antibiotikumos kenőcs. Antibiotikumot alkalmazhatunk szisztémásan is, de minden esetben csak a szövődmények elkerülésére, gyógyítására. Fontos alappillére a terápiának a steroidok, az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek, például a ciclosporin, methotrexate. Ezen felül nagyon hatásos készítmények a biológiai ágensek. Végső megoldásként sebészi kezelés jöhet szóba.

Klinikánkon lehetőség van egy új, innovatív gyógyszer klinikai vizsgálatában részt venni, amely nagyon ígéretes új szer lehet a hidradenitis kezelésében.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

 • 18 év felett
 • több, mint 1 éve diagnosztizált hidradenitis supparativa
 • legalább 2 testrészen van jelen HS

Vizsgálat részletei:

 • Rendelőink: Budapest, Zalaegerszeg
 • Vizsgálat ideje: 9 hónap
 • Megjelenések száma: első hónapban hetente, utána havonta