Mi az az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív (idegrendszeri leépüléssel) folyamatosan előre haladó, a gondolkodás, emlékezés, megismerési funkciók beszűkülésével, végül teljes testi leépüléssel járó betegség. A betegség kiváltó oka ismeretlen, ugyanakkor nagy jelentőséget tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, öröklődésnek. A betegség hátterében az agy bizonyos területein kialakuló plakkok és zárványok állnak. Mely kóros idegsejt működés következtében alakul ki. Az idegsejtek száma folyamatosan csökken, az érintett agyterületek elsorvadnak.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A betegségnek pszichológiai és neurológiai tünetei vannak. Két fő típust különítünk el, az egyik a kognitív tünetek, a másik a nem kognitív tünetek.

Kognitív kórtünetek

– Emlékezetzavar

– Végrehajtó működések zavara (cselekvés előre tervezése, döntéshozatal, megosztott figyelem, fluencia)

– Apraxia (begyakorolt mozgások elvégzésére irányuló képesség elvesztése)

– Afázia (beszédzavar)

– Agnózia (érzékelt tárgyak vagy lények fel nem ismerése)

Nem-kognitív tünetek

– Affektív zavarok (szorongás, félelemérzés, depresszió)

– Hallucinációk

– Téveszmék

– Indíték és késztetés zavara (nyugtalanság, fokozott mozgástörekvés)

– tévképzetek

– Agresszivitás

– Személyiség megváltozása

– Egyéb neurológiai tünetek (járászavar, vegetatív zavarok)

A betegség lefolyása szakaszokra osztható, melyek folyamatosan előre haladó, súlyosbodó tendenciát mutatnak. Először a demencia tünetei jönnek elő, a beteg elfelejti, nehezen jegyzi meg a közelmúltban történt eseményeket. Romlik a térbeli orientáció, a tájékozódás, a beteg probléma megoldó képessége, kreativitása. Ez a demencia folyamatosan romlik, és később társulnak hozzá olyan tünetek is mint agresszió, depresszió, mozgásszervi leépülés. Végül a beteg teljesen testileg, és mentálisan is leépül, gondozásra szorul.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A betegséget rendszerint a beteg anamnézise, a családtagok beszámolói és a különböző neuropszichológiai tesztek, illetve képalkotó vizsgálatok alapján diagnosztizálják. Utóbbiak közül az MRI, a PET, a CT, illetve a SPECT vizsgálatok használatosak, melyek sok esetben alkalmasak lehetnek az Alzheimer-kór és az egyéb, szintén demenciát okozó betegségek elkülönítésére.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A betegség kezelése nagyon nehéz feladat mind a beteg, mind a családja számára. Rendkívül fontos az odafigyelő, támogató környezet. Hosszútávú terápiás tervet kell készíteni, melynek a beteg is aktív résztvevője lesz. Fontos a megfelelő táplálkozás, a testmozgás, az agytorna, e mellett gyógyszeres kezelés is indul. Hatásos gyógyszernek bizonyulnak a kolinészteráz-gátlók, a memantine, illetve a depresszió gyógyítására antidepresszáns javasolt.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

Vizsgálat részletei: