Mi az a hyperkoleszterinémia (magas koleszterinszint)?

A magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterineken belül még számos altípus létezik, de klinikai szempontból leginkább az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Ezek, ugyanis egymással ellentétesen viselkednek. Míg az LDL-koleszterin segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik, addig a HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg, összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket.  Hyperkoleszterinémiában az LDL-koleszterin, valamint az összkoleszterin szint is magas.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A magas koleszterinszint önmagában sokáig tünetmentes marad. Okozhat bőrelváltozást, azonban a legfontosabb, hogy súlyosan károsítja az ereket, érelmeszesedést okoz. A verőerek falában lerakódó koleszterin beszűkíti az erek lumenét, így hajlamosít stroke, szívinfarktus, claudicatio, végtagi érszűkület, és angina kialakulására.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A hyperkoleszterinémia laborvizsgálat során derül ki, és diagnosztizálható.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Minden esetben ha magas koleszterinszintet diagnosztizálnak egy betegnél, az első legfontosabb dolog az életmód, főleg az étrend megváltoztatása. Ez bizonyos esetekben önmagában is elég lehet a magas vérkoleszterin értékek visszaszorításához. Azonban legtöbb esetben gyógyszeres kezelés indokolt.