Mi az a reflux betegség?

A nyelőcső és a gyomor között normális esetben egy jól záródó izomgyűrű található, ami meggátolja a gyomorba jutott ételek, italok visszajutását a nyelőcsőbe. Reflux betegség során ez a záróizom funkciója romlik el, így a savas gyomortartalom a nyelőcső végszakaszára visszajuthat. A betegséget okozhatja rossz táplálkozás, gyakori savas, forró ételek, alkohol, cigaretta fogyasztása. A nyelőcső motilitás károsodása szintén eredményezhet refluxot. Kezeletlen reflux esetén a nyelőcső nyálkahártyája begyullad, súlyos esetben nyálkahártya elváltozás jelenik meg, amely hajlamosít daganat kialakulására. Nagyon fontos tehát a reflux betegség mihamarabbi gyógyítása.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A betegség leggyakoribb tünete az étkezés után fellépő gyomorégés, mellkasi fájdalom, savas felböfögés. Előrehaladott esetben okozhat nyelési nehezítettséget. Gyakran okoz folyamatos köhögést, légzési nehézséget a régóta fennálló savas felpárolgás. Ritkábban előfordulhat gégegyulladás is.

Hogyan állítható fel diagnózis?

Típusos klinikai tünetek megléte esetén eszközös vizsgálattal igazolható a betegség. Az elsődleges ilyen vizsgálat a gyomortükrözés, mellyel nemcsak a betegség igazolható, de az esetleges szövődmények is feltárhatóak, szövettani minta is vehető. Végezhető ezek mellett nyeletéses röntgenvizsgálat, Ph-monitorozás.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Legfontosabb feladat az étrend, és életmód változtatás. A savas ételek, káros szokások kerülése. Éjszakai alvás során a fej és felsőtest megemelése. Gyakoribb, de kevesebb mennyiségű étkezés. A gyógyszeres kezelés a gyomorsav mennyiségének csökkentésére irányul. Nagyon súlyosan előrehaladott esetben pedig már csak a sebészi korrekció nyújt segítséget.