Mi az a diabeteszes neuropátia?

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely megemelkedett vércukorszintet eredményez. Több típusa ismert, ezek közül a leggyakoribb az 1-es illetve a 2-es típus. Az 1-es típusú cukorbetegséget veleszületett cukorbetegségként is emlegetik, ugyanis általában fiatal korban kezdődik, és a cukor-anyagcserét befolyásoló egyik fő hormon, az inzulin hiánya okozza. Az inzulin termelés csökkenését autoimmun folyamat idézi elő. A 2-es típus felnőtt korban, általában elhízott, keveset mozgó személyeknél lép fel, melynek oka az inzulin rezisztencia kialakulása, vagyis érzéketlenné válnak a hormon iránt.  Inzulin hatás hiányában a sejtjeink a vérből nem képesek felvenni a cukrot, így éheznek. A megemelkedett vércukorszint pedig káros hatással van a szövetekre, számos szövődményt okozva. 

A cukorbetegség egyik ilyen szövődménye a neuropátia. A neuropátia az idegrostok bántalmát jelenti. Diabéteszes neuropátiában az érző idegrostok károsodnak főként. Az érző idegrostok szállítják a környezetből érkező ingereket a központi idegrendszer felé, ahol ezek az ingerek tudatosulnak, így érzetet (tapintás, fájdalom, hideg, meleg…) kiváltva. A magas vércukorszint, és az idegrostokat ellátó piciny erek károsodása tönkreteszi az érző idegrostokat.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek zsibbadás formájában, mely elsősorban a lábat, az alszárat érinti. Sokszor azonban a felső végtagok is érintettek, elsősorban a kéz illetve az alkar. A tünetek a végtagokon szimmetrikusan „zokni vagy harisnyaszerű” illetve „kesztyűszerű” eloszlásban jelentkeznek. A zsibbadást követően megjelenik a leggyakrabban égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen, a beteg ide-oda pakolgatja a lábát, a takaró érintését sem tudja elviselni. A későbbiekben kiesnek az ínreflexek, járáskor a beteg bizonytalanságérzésről számol be, súlyosabb esetben csetlik-botlik, a tárgyak tapintás útján történő azonosítása kiesik. A hő- és fájdalomérző idegrostok károsodása miatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, ami fekély kialakulásához vezethet.

Hogyan diagnosztizálható, kezelhető a betegség?

A betegség felismerése klinikai tüneteken alapul, igazolt cukorbetegség megléte mellett. Maga a neuropátia ENG vizsgálattal igazolható. A terápiának legfontosabb része a vércukorszint rendezése. Jótékony hatással lehetnek különböző B-vitamin származékok, antioxidánsok (E-vitamin). Fájdalmak esetén fájdalomcsillapítók alkalmazhatók.