Mi az a csontritkulás?

A csontritkulás 60 éves kor felett gyakran megjelenő betegség, mely a nőket nagyobb százalékban érinti mint a férfiakat. A betegség a csont minőségi, és mennyiségi változása miatt jön létre, mely során a csont veszít rugalmasságából, állományából, és porózussá, törékennyé válik. A csontszövet folyamatos átépüléssel alkalmazkodni tud a környezeti megterhelésekhez, folyamatosan átépül. Csontritkulás során azonban a csontot lebontó folyamatok előtérbe kerülnek a csontot felépítő folyamatokkal szemben.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

Az oszteoporózisnak klinikai tünetei nincsenek. Legjellemzőbben az első tünet a csonttörés, mely általában nagy csöves csontokon -mint például a combcsont- következik be. Gyakran érintik törések a gerinc csigolyáit is, ezek a törések azonban gyakran észrevétlenek maradnak, viszont testtartás romlásához vezetnek. Gyakori tünet lehet előrehaladott formában a háti, csípői fájdalom, esetleg légzési nehézség.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A csontritkulás diagnosztizálásához igazolni kell a csontok sűrűségének csökkenését, illetve az esetleges törések meglétét. Fontos e mellett a csontanyagcserére specifikus labor paraméterek ellenőrzése. Csontsűrűséget csontdenzitometria vizsgálattal tudunk ellenőrizni. Röntgen vizsgálat a csonttörések kimutatására alkalmas.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Mint minden betegségnél, itt is nagyon fontos a megelőzés. A csontok felépítését, mineralizációját elősegítő tápanyagok fokozott bevitele nagyban hozzájárul az osteoporosis elkerüléséhez. Főként menopauzán átesett nőknek ajánlott a kalciumban dús ételek, étrendkiegészítők fogyasztása. A D-vitamin rendkívül szükséges a kalcium felszívódásához. Mindezek mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás. Szerencsés kerülni a dohányzást, alkohol fogyasztást. Gyógyszeres kezeléskor az orvos ösztrogén-pótló kezelést indít, mely csontfelépítést segít elő.