Mi az a neuropátiás fájdalom?

A neuropátia az idegek bántalmát, károsodását jelenti. A neuropátiás fájdalom pedig az ideg károsodásának az egyik tünete lehet. Kialakulásában számtalan tényező szerepet játszhat. Hazánkban a leggyakoribb ok a cukorbetegség, valamint az alkoholizmus okozta neuropátia.

Mik lehetnek a betegség kialakulásának okai?

Neuropátiát számos tényező előidézhet. Leggyakrabban a cukorbetegség és az alkoholizmus miatt alakul ki. Ezen felül Okozhat neuropátiát érbetegség vagy pajzsmirigy-alulműködés, de kiválthatja az idegek toxinok miatti károsodása is. Daganatos megbetegedés miatt szintén sérülhetnek az idegek, de okozhat ilyesmit több krónikus és fertőző betegség is. Hiányállapotok, például pellagra miatt szintén létrejöhet neuropátiás fájdalommal járó neuropátia. A nyomás vagy ütés okozta neuropátiák szintén járhatnak erős fájdalommal. Neuropátiás fájdalom a herpeszt követően is kialakulhat.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A neuropátiás fájdalom általában szúró, bizsergő, zsibbadó érzéssel jár. Jellemző lehet rá, hogy érintés, vagy hideg hatására fokozódik ez a fájdalom. Jelentkezhet a végtagok éjszakai, áramütésszerű, hasogató fájdalma. A fájdalom fennállhat krónikusan, de jelentkezhet időszakosan vissza-vissza térő módon is.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A neuropátiás fájdalom egy tünet, az idegek károsodásának jele. Ezért nagyon fontos megtalálni az okot, ami kiváltotta az idegkárosodást. Anamnézis felvétel közben érdemes rákérdezni az alkohol fogyasztásra, illetve kizárni a toxikus ártalom lehetőségét. Ezután laborvizsgálat során ellenőrizhető a vitaminhiány, a pajzsmirigy működés, vérkép, vércukor érték. Egy ideg károsodását ENG vizsgálattal igazolni is lehet.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Az első lépcső a kellemetlen tünetek enyhítésére irányul. Sajnos a non-szteroid fájdalomcsillapítók kevésbé hatásosak az ilyen fajta fájdalom ellen, ezért speciális fájdalomcsillapítókra van szükség. Ilyenek lehetnek egyes antiepileptikumok, illetve antidepresszánsok. Fájdalom enyhítésére szolgálhat még a transzkután elektromos idegstimulációs kezelés is (TENS). Abban az esetben, ha sikerült azonosítani a kiváltó okot, annak megszüntetése rendkívül fontos, megállíthatja a progressziót és elindulhat az idegek regenerációja is.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

Vizsgálat részletei: