Mi az a krónikus bőrviszketés (pruritus, Ismeretlen eredetű krónikus bőrviszketés)?

A betegség definíciója szerint akkor mondható ki, ha hat hétnél tovább tartó bőrviszketés fennáll és semmilyen organikus eredet nem igazolódik a kivizsgálások során.  A betegség oka ismeretlen, azonban gyakrabban jelentkezik idős korban. Emiatt feltételezik, hogy a betegség kialakulása a bőr öregedésével van összefüggésben. A bőr fokozatosan elveszíti természetes védőrétegét, csökken a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek száma, így kiszárad, elvékonyodik.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A betegség fő tünete a viszketés, mely lehet lokalizált, vagy egész testre kiterjedő. A bőr lehet vékony, halvány színű, száraz, vagy akár vöröses, gyulladt is. A folyamatosan ismétlődő vakargatás hatására másodlagos bőrelváltozások jönnek létre, a bőr kisebesedhet, vérezhet, elszíneződhet (hyperpigmentáció). Az elgyengült kisebesedett bőr nagyon érzékeny különböző külső károsító hatásokra, így gyakran fertőzés (akár ótvar is) jelenik meg az érintett bőrterületen. A beteg gyakran panaszkodik ezeken felül arról, hogy a viszketés éjszaka is elviselhetetlen, így az alvása is zavart.

Hogyan állítható fel diagnózis?

Az idiopátiás bőrviszketés diagnózisa a kizáráson alapul, tehát ki kell zárni minden olyan elsődleges bőrgyógyászati betegséget, mely viszketést okozhat. A beteg teljeskörű fizikális vizsgálatra kerül bőrgyógyászhoz, ezután készül egy vérvizsgálat (fontos a májfunkció, a vese funkció, a pajzsmirigy állapota), bőrtesztek, majd ha indokolt bőrbiopszia is.  Számos beteg laborlelete, vizsgálati eredménye mutathat kóros elváltozást (eozinofília, IgE eleváció…) azonban ezek nem specifikusak eléggé egy betegségre sem ahhoz, hogy kimondható legyen egy másik kórkép diagnózisa. Mindig gondolni kell a bőrgyógyászati betegségen kívül neurológiai, pszichiátriai, szisztémás betegség meglétére, éppen ezért nagyon fontos a teljes körű kivizsgálás, és minden lehetséges ok kizárása.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Az első lépés az életmód változtatás. Érdemes elkerülni a nagy meleget, zárt ruházatot, gyakori meleg fürdőt. Alkohol, csípős ételek, bőrre kent kemikáliák mellőzése javallt. Gyógyszeres kezelésnek elsősorban hidratáló krémek, bőrviszketés elleni szerek javasoltak. Lokálisan alkalmazható még steroid kenőcs is. Szisztémás kezelés a súlyosabb esetekben indokolt. Ekkor alkalmazhatunk immunszupresszív kezelést, antidepresszánst, idegrendszerre ható készítményeket (gabapentin). Jótékony hatással van a fényterápia is, különösen ha atópiás betegség is társul a kórral.

Legújabb innovatív gyógyszerek állnak rendelkezésre a súlyosabb krónikus viszketéssel küzdő betegek számára. Intézményünkben olyan klinikai vizsgálatba jelentkezhet melyben egy ilyen új biológiai terápiás szer vizsgálata folyik.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

  • 18 év felett
  • több, mint 6 hónapja fennálló krónikus viszketés
  • jelenleg is meglévő erős viszketés

Vizsgálat részletei:

  • Rendelőink: Budapest, Zalaegerszeg
  • Vizsgálat ideje: 6 hónap
  • Megjelenések száma: 1-2 havonta