Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely megemelkedett vércukorszintet eredményez. Több típusa ismert, ezek közül a leggyakoribb az 1-es illetve a 2-es típus. Az 1-es típusú cukorbetegséget veleszületett cukorbetegségként is emlegetik, ugyanis általában fiatal korban kezdődik, és a cukor-anyagcserét befolyásoló egyik fő hormon, az inzulin hiánya okozza. Az inzulin termelés csökkenését autoimmun folyamat idézi elő. A 2-es típus felnőtt korban, általában elhízott, keveset mozgó személyeknél lép fel, melynek oka az inzulin rezisztencia kialakulása, vagyis érzéketlenné válnak a hormon iránt.  Inzulin hatás hiányában a sejtjeink a vérből nem képesek felvenni a cukrot, így éheznek. A megemelkedett vércukorszint pedig káros hatással van a szövetekre.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A cukorbetegség klasszikus tünetei a megemelkedett folyadékfogyasztás, állandó szomjúság érzet, sok vizelet ürítés, és hatalmas étvágy. Gyakran előforduló tünetek súlyosan emelkedett vércukorérték mellett az acetonszagú lehelet, hányinger, rossz közérzet, szédülés, ájulás.

Sajnos kezeletlen esetekben a megemelkedett vércukorszint szövetkárosító hatással bír, így számtalan szövődmény kialakulását eredményezi. Érintheti a szemet, a veséket, a perifériás idegrendszert. Fokozott érelmeszesedést okoz, növeli a stroke, és az infarktus hajlamot.

Hogyan alakul ki a lábszárfekély?

Cukorbetegségben a beszűkült erek, és a károsodott vérkeringés miatt a sérült szövetek regenerálódási képessége nagymértékben csökken. A magas vércukorszint pedig önmagában is lassítja a sebgyógyulást. Az esetleges sérülések meggyógyulása így sokkal több időt igényel. Legkönnyebben az alsó végtag, a lábak sérülnek, általában a lábfej, a talp, illetve a lábszár területén. Ezen piciny sérülések nagyon lassan gyógyulnak az imént említett okok miatt, és a helyzetet gyakran tovább rontja a cukorbetegség miatt kialakult idegrendszeri károsodás, mely érzés kiesést okoz. Mind ezek miatt a sebek sokáig észrevétlenek maradnak, növekednek, csúnya fekélyekké válnak. Kialakul a „diabéteszes láb”-ként emlegetett kór.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A diagnózis könnyedén felállítható amennyiben cukorbetegség fennáll, és emellett fekély jelentkezik. Fontos tisztázni ezután, hogy a vérkeringés milyen súlyos fokban károsodott, illetve van e sebfertőzés. Érdemes megvizsgálni a perifériás idegrendszer érintettségét is.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

Sajnos a diabétesz szövődményeként kialakult krónikus lábszárfekély kezelése sok időt vesz igénybe, nehéz feladat. A sebet gondozni, tisztítani, kötözni kell minél gyakrabban. Megfelelő sebtoalett alkalmazása elengedhetetlen. Fertőzés esetén lokális, vagy akár szisztémás antibiotikus kezelés javasolt. Természetesen emellett a vércukorszint rendezése, a cukorbetegség kontrollálása szükséges.