Mi az a magas vérnyomás (Hypertonia)?

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha felnőtt korban a mért vérnyomásérték meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, és a 90 Hgmm diasztolés értéket. A diagnózis felállításához ismételt vérnyomásmérések szükségesek, mindkét felső végtagon. A magas vérnyomás kialakulhat elsődleges (primer) módon, ekkor a kiváltó ok pontosan nem azonosítható. Szekunder, másodlagos hypertonia alakul ki ha társbetegség okozza a magas vérnyomást (pl: vesebetegség). A magas vérnyomás igen hamar károsítja az ereket, valamint krónikus fennállása esetén leggyakrabban a vesét, szívet, szemet betegíti meg.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A magas vérnyomás gyakran éveken-évtizedeken át tünetmentes maradhat, azonban tünetek nélkül is szervezetre károsan hat. Gyakori panasz szokott lenni a fejfájás, homályos látás, szédülés. Sokszor fordul a beteg orrvérzés miatt orvosához, ilyen esetben is gondolnunk kell magas vérnyomásra. Fontos azonban még egyszer kihangsúlyozni, hogy általában tünetmentes, viszont a tünetmentes magas vérnyomásnak is rendkívül súlyos szövődményei lehetnek. Nem kezelt magas vérnyomásos betegeknél sokszorosára nő a szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál gyakorisága.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A betegség diagnózisa többszöri vérnyomásmérés esetén észlelt emelkedett értékek észlelésekor állítható fel. 140/90 Hgmm felett beszélünk magas vérnyomásról, azonban a magas vérnyomásnak több fokozata is ismert.

  1. I. 160/100Hgmm-ig enyhe magas vérnyomás
  2. II. 180/100Hgmm-ig középsúlyos
  3. III. 180H110Hgmm felett súlyos hipertóniáról beszélünk.

Érdemes tudni, hogy a vérnyomás napszakonként ingadozhat, ezt a napszaki ingadozást vizsgálhatjuk ambuláns vérnyomásmonitorral, amit a betegnek kiadva képes 24 órán keresztül rögzíteni a vérnyomás értékeket. Segítséget adhat továbbá a panaszokkal összhangba hozni a vérnyomás kiugrásokat, vagy csökkenéseket.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A hipertónia kezelése összetett feladat. Elsősorban fontos az életmód változtatás, sós ételek kerülése, dohányzás, kávéfogyasztás visszaszorítása, gyakoribb testmozgás. Amennyiben elsődleges magas vérnyomás áll fenn, úgy vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés indokolt. Gyógyszeres terápia lehet monoterápia, amikor csak egyféle hatóanyagot szed a beteg, illetve manapság egyre népszerűbbek a gyógyszer kombinációs terápiák alkalmazása. Klinikánkon egy ilyen új gyógyszer kombináció tesztelése zajlik.

Vizsgálatban való részvétel feltételei:

Vizsgálat részletei: