Mi okozhat derékfájdalmat?

Napjainkban az orvos-beteg találkozások egyik leggyakoribb oka a kifejezett derékfájdalom. Számos felnőttnél kialakul élete során. Legtöbb formája a helytelen testtartás miatt kialakult gerincoszlop deformitás, valamint az emiatt megjelenő gerinckörnyéki izombántalom. Okozhat hátfájdalmat hirtelen rossz mozdulat, vagy nehéz tárgyak megemelése következtében kialakult izomhúzódás, súlyosabb esetben gerincsérv. Az idő előre haladtával majdnem minden embernél kialakul a gerinccsigolyák közti porckorongok kopása, meggyengülése. Ez a jelenség önmagában is okozhat fájdalmat, azonban súlyosabb a probléma, ha a csigolyák által alkotott gerinccsatornába beboltosul (sérv), és összenyomva a gerincvelőt fájdalmat és egyéb tüneteket okoz. Hátfájdalmat okozhat ezen felül trauma során sérült gerinc, daganat, csontritkulás, gyulladás is.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

A derékfájdalom legjellemzőbb tünete a fájdalom, mozgáskorlátozottság. A porckopás okozta fájdalom pihenésre csökken, míg a sérv okozta fájdalom állandóan fennáll. Fontos tünet lehet, hogyha a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokba, ebben az esetben olyan problémával állunk szemben, amely nyomja a gerincből kilépő idegeket. Az izomgörcs által okozott fájdalom mellett érzékelhető az izmok kemény görcse, valamint igen nagymértékű a mozgáskorlátozottság. Súlyosabb panasz abban az esetben alakul ki, ha a gerincvelőből kilépő idegrostok károsodnak a gerincprobléma, strukturális elváltozása miatt. Ekkor neurológiai tünetek léphetnek fel, érzéskiesés, zsibbadás, vérkeringési problémák. Általában ezek a tünetek az alsó végtagokat érintik. Súlyos bajt jelezhet, ha a vegetatív idegrendszer sérül, vizelet, illetve székelési nehézséget okozva.

Hogyan állítható fel diagnózis?

A derékfájdalom a klinikai tünetek alapján egyszerűen diagnosztizálható. Fontos meghatározni, hogy mióta áll fenn a probléma, milyen testhelyzetben jelentkezik/rosszabbodik, kisugárzik e a fájdalom, pihenésre múlik-e, illetve vannak e neurológiai tünetek. Mindenképpen érdemes általános laboratóriumi vizsgálatokat elvégezni. Amennyiben súlyosabb tünetek jelentkeznek, mindenképpen indokolt a röntgen vizsgálat, esetleg CT elvégzése. Ezekkel a vizsgálatokkal főleg a csontképletek elváltozásait igazolhatjuk. MRI vizsgálatra szükség lehet a lágyrészek (pl. gerincvelő) vizsgálatánál.

Milyen terápiák állnak rendelkezésre?

A fájdalom általában non-szteroid fájdalomcsillapítókra jól reagál. Bizonyos esetekben szükség lehet a gerinc melletti izmok görcsének lazítására is. Sok esetben ezzel meg is oldódik a probléma, azonban akkor, ha a gerincoszlop strukturálisan sérült, a porckorongok elkoptak, esetleg sérv van jelen, a fájdalom vissza-vissza tér, és ekkor drasztikusabb kezelésre van szükség. Mindenképpen azonnali sebészi beavatkozás szükséges, ha vegetatív/súlyos neurológiai tünetek lépnek fel. Érdemes meggondolni a sebészi kezelést abban az esetben is, ha neurológiai tünet nincsen ugyan, de a fájdalom nagyon régóta fennáll.